Bazı Kurtuluş Savaşı Kahramanları (Kısa)

Aşağıda isimlerini vereceğimiz ve kısaca bahsedeceğimiz kahramanların her biri, daha ayrıntılı tanınmayı hak eden büyük kimselerdir.
Okurlarımıza aşağıda ismi geçen kişileri (ve bu topraklar uğruna mücadele eden herkesi) araştırmalarını ve okumalarını öneriyoruz.

İbrahim Demiralay

Soyadını Mustafa Kemal Atatürk önerdi. Ispartalıdır. İstanbul Hükümeti’nin Millî Mücadele karşıtı fetvasına karşı fetva vermiştir.

Mehmet Rifat Börekçi

İstanbul hükümeti güdümüyle çıkarılmış fetvalara karşı “Ankara Fetvası”nı vererek Kurtuluş Savaşı’na destek vermiş bir müftüdür. Ayrıca müftülükten 1920’de istifa etmesinin ardından 1924’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri Başkanı olmuştur.

Rahmetullah Efendi

Millî Mücadele’ye destek veren mitinglere katılmış müftü. Mustafa Kemal Paşa ve Latife Hanım’ın nikahını kıymıştır. 1944’te hayatını kaybetmiştir.

Ragıp Nurettin Ege

İzmir’in Yunanlar tarafından işgali öncesinde mukavemet çalışmalarında bulundu.

Topal Osman Ağa

1883’te Giresun’da doğdu, 1923’te Ankara’da öldürüldü. Mustafa Kemal Paşa’nın Muhafız Kıtası Komutanı olarak görev yaptı. Balkan Savaşı, Kafkas Cephesi ve Kurtuluş Savaşı’nda yer aldı. Sakarya Meydan Savaşı’na katıldı. Koçgiri İsyanı’nın bastırılmasında büyük katkıları oldu.

Sakallı Nurettin Paşa

Harbiye mezunudur. 1897 Osmanlı-Rus Savaşı’na gönüllü olarak katılmıştır. I.Dünya Savaşı’na da katıldı. Sevr’e tepki gösteren “İzmir Müdafaa-i Hukuk-i Osmaniye” Cemiyetine destek verdi. Büyük Taarruz’a katılmıştır. İzmir’e Mustafa Kemal Paşa’yla giden gruptandır. 1925 yılında askerlikten ayrılmıştır.

Fatma Seher Erden

Kurtuluş Savaşı’ndan önce 1. Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesinde bizzat savaşmış, orada eşi Ahmet Bey’i kaybettikten sonra mücadeleye katılmış; Sivas Kongresi’ni desteklemiş ve Kurtuluş Savaşı’nda da bilfiil silahlı mücadeleye girmiş bir kadındır. “Kara Fatma” olarak da bilinir.

Şerife Bacı

Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu’da bulunan cephaneleri Ankara’ya götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer alırken kış şartları nedeniyle Aralık 1921’de donarak şehit olmuştur. Kastamonu’daki “Şerife Bacı” anıtı kendisini temsil etmektedir.

Hafız Selman İzbeli

Kurtuluş Savaşı sırasında Kastamonu’daki kadınları toplamış; askerler için giysi örmeleri için örgütlemiş ve giysileri cepheye göndermiştir. Kastamonu’ya gelen askerleri karşılayıp doyurmuştur.

Halide Edip Adıvar

Kurtuluş Savaşı’na kalemi ve hitabetiyle destek olmuştur. 1919’daki “İstanbul Mitingi”nin ardındaki süreçte İstanbul Hükümeti tarafından hakkında idam fermanı verilmiştir.

Halime Kocabıyık

Erkek kılığına girerek Kurtuluş Savaşı’na destek olmuştur. Bir gün cepheye mermi taşırken Mustafa Kemal tarafından fark edilmiş, kadın olduğu anlaşıldıktan sonra hakkında not tutuldu. 1921’de Yunan savaş gemilerinin atışı sonucu ayağına gelen şarapnel parçasıyla sakat kaldı. Daha sonra Ankara’ya çağrılarak Çankaya köşkünde ağırlanmıştır.

Abdurrahman Peşaverî

Öncesinde Osmanlı için göz yaşartacak fedakarlıklarda bulunan biridir. Kurtuluş Savaşı dolaylarında TBMM’de Büyükelçilik yapmış, bu süreç içerisinde “Türk – Afgan Dostluk Anlaşması”nın imzalanmasında büyük pay sahibi olmuştur.

Daha fazla eklenecek.